Prawdziwki można jeść na surowo. I warto, bo smakują wybornie
Kilka ładnych borowików
Kilka plastrów szynki parmeńskiej lub san Daniele
Parmezan
Natka
Szpinak
Sos:
Oliwa
cytryna
pół ząbka czosnku - pokrojonego w cienkie plasterki
szczypta chili
sól
pieprz
Wymieszać wszystkie składniki sosu. Odstawić, żeby smaki się przegryzły
Grzyby oczyścić i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Przygotować sałatkę ;) - czyli ułożyć szpinak, szynkę i grzyby. Całość polać ją sosem. Posypać wiórkami parmezanu
Koniec :D
Na surowo, mówisz? Hmmmm... Pieczarki na surowo wcinam, ale innych grzybów nigdy w ten sposób mnie nie korciło... Chyba się skuszę o spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle, pozdrawiam cieplutko :D
Tobatko, gdzieś była jak Cię nie było?
Usuńborowiki oraz pieczarki można jeść z powodzeniem na surowo. Zabijają baaaaaaardzo powoli. Coś po 90- tce czuć jakieś dolegliwości :D
UsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Też nie jadłam jeszcze na surowo prawdziwków, ale kojarzę, że w książce o kuchni włoskiej widziałam przepis własnie z surowymi prawdziwkami :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować.
UsuńSą świetne
Warto spróbować.
UsuńSą świetne
surowymu??? ale jazda...nie wiem czy sie odważe ale brzmi bardzo ciekawie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJem od lat i żyję ;-). Polecam
Usuń