środa, 28 października 2015

Sałatka z surowymi prawdziwkami


Prawdziwki można jeść na surowo. I warto, bo smakują wybornie 

Kilka ładnych borowików
Kilka plastrów szynki parmeńskiej lub san Daniele
Parmezan
Natka
Szpinak

Sos:
Oliwa 
cytryna 
pół ząbka czosnku - pokrojonego w cienkie plasterki
szczypta chili
sól
pieprz

Wymieszać wszystkie składniki sosu. Odstawić, żeby smaki się przegryzły

Grzyby oczyścić i pokroić na bardzo cienkie plasterki.

Przygotować sałatkę ;)  - czyli ułożyć szpinak, szynkę i grzyby. Całość polać ją sosem. Posypać wiórkami parmezanu

Koniec :D


8 komentarzy:

  1. Na surowo, mówisz? Hmmmm... Pieczarki na surowo wcinam, ale innych grzybów nigdy w ten sposób mnie nie korciło... Chyba się skuszę o spróbowanie :)
    A tak w ogóle, pozdrawiam cieplutko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tobatko, gdzieś była jak Cię nie było?

      Usuń
    2. borowiki oraz pieczarki można jeść z powodzeniem na surowo. Zabijają baaaaaaardzo powoli. Coś po 90- tce czuć jakieś dolegliwości :D

      Pozdrawiam serdecznie
      Kasia

      Usuń
  2. Też nie jadłam jeszcze na surowo prawdziwków, ale kojarzę, że w książce o kuchni włoskiej widziałam przepis własnie z surowymi prawdziwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. surowymu??? ale jazda...nie wiem czy sie odważe ale brzmi bardzo ciekawie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń