piątek, 16 października 2015
Przekładaniec ziemniaczany. Dla tych, którzy lubią pure'
Przepis znaleziony w odmętach włoskiego netu.
Ciut zmodyfikowany
Proporcje na 4 głodne osoby:
1 kilogram ziemniaków
250 - 300 g ulubionej szynki.
200 g sera w plasterkach (następnym razem zamierzam użyć mozzarelli cheddara)
60 g startego parmezanu lub grana padano
3 białka
ciut oliwy
bułka tarta
sól
pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 - 220 stopni.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić, przecisnąć przez praskę, dodać białka i 50 g parmezanu / grany. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować oliwą i posypać bułką tartą.
Wyłożyć jedną warstwę masy ziemniaczanej, ułożyć na niej szynkę i ser. Przykryć kolejną warstwą ziemniaków. Skropić oliwą, posypać bułką tartą.
Piec około 25 minut.
W ostatniej chwili przypiec od góry.
Po wyjęciu z piekarnika posypać resztą startego sera.
Można jeść natychmiast ale trzeba się liczyć z tym, że danie będzie się lekko rozpadać. Mnie to nie przeszkadzało, wolę wersję brzydszą ale
gorącą
Po wystygnięciu zdecydowanie ładniej się prezentuje ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńMniammmm...