wtorek, 18 marca 2014

Po prostu pieczony ziemniak


Znowu spełniam "zachcianki" dziecięcia.
A dziecięciu zamarzyły się pieczone ziemniaki.
Banał? Być może, ale jaki smaczny


ziemniaki
ser żółty o ostrzejszym smaku
śmietana
szczypiorek
chili lub papryka w proszku
oliwa / olej
marynowane jalapeno

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Ziemniaki umyć dokładnie. Ponakłuwać widelcem, skropić oliwą/ olejem, lekko posolić, zawinąć w folię aluminiową i piec. Godzinaw piekarniku  to minimum. Dla pewności potrzymałabym półtorej.

Ser zetrzeć.

Ziemniaki przekroić na pół, posypać hojnie serem, chlapnąć odrobiną śmietany, posypać papryką / chili, szczypiorkiem. Chętnym dorzucić kilka plasterków jalepeno.


4 komentarze:

  1. a gdyby pyreczki najpierw podgotować, a potem do piekarnika ?
    To pytanie rodem z Poznania ;)
    Ale serio, przygotowuję sie do pyrów z gzikiem i kombinuję, aby było najlepiej i najsmaczniej.
    ....ale 1,5 h w piekarniku - nie zainwestuję :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podgotowanie nie zaszkodzi :)
      Ja miałam sporo czasu to mogłam się bawić w długie pieczenie.

      Usuń
    2. A pyry z gzikiem to nie są po prostu gotowane?
      Pytam poważnie bo nie wiem

      Usuń