wtorek, 18 marca 2014
Po prostu pieczony ziemniak
Znowu spełniam "zachcianki" dziecięcia.
A dziecięciu zamarzyły się pieczone ziemniaki.
Banał? Być może, ale jaki smaczny
ziemniaki
ser żółty o ostrzejszym smaku
śmietana
szczypiorek
chili lub papryka w proszku
oliwa / olej
marynowane jalapeno
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Ziemniaki umyć dokładnie. Ponakłuwać widelcem, skropić oliwą/ olejem, lekko posolić, zawinąć w folię aluminiową i piec. Godzinaw piekarniku to minimum. Dla pewności potrzymałabym półtorej.
Ser zetrzeć.
Ziemniaki przekroić na pół, posypać hojnie serem, chlapnąć odrobiną śmietany, posypać papryką / chili, szczypiorkiem. Chętnym dorzucić kilka plasterków jalepeno.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetne:)
OdpowiedzUsuńa gdyby pyreczki najpierw podgotować, a potem do piekarnika ?
OdpowiedzUsuńTo pytanie rodem z Poznania ;)
Ale serio, przygotowuję sie do pyrów z gzikiem i kombinuję, aby było najlepiej i najsmaczniej.
....ale 1,5 h w piekarniku - nie zainwestuję :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Podgotowanie nie zaszkodzi :)
UsuńJa miałam sporo czasu to mogłam się bawić w długie pieczenie.
A pyry z gzikiem to nie są po prostu gotowane?
UsuńPytam poważnie bo nie wiem