piątek, 30 sierpnia 2013

Ziemniaki (teoretycznie) hiszpańskie

Przepis inspirowany przepisem z  książki "Potrawy z ziemniaków" z Kuchennej Półeczki

2 łyżki oliwy
500 g ziemniaków (najlepiej młodych), przekrojonych na pół
1 cebula, pokrojona w piórka
1 łyżeczka mielonej chili
1 łyżeczka musztardy (użyłam Dijon)
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
300 ml wywaru warzywnego
300 ml przecieru pomidorowego
oliwki
sól
pieprz

Na patelni podgrzać oliwę, włożyć cebulę, czosnek i ziemniaki. Smażyć 4 - 5 minut często mieszając.
Dodać chili i musztardę, smażyć 2- 3 minuty.
Dodać przecier i wywar. Zmniejszyć ogień i gotować ok 25 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania dodać oliwki.
Można jeść i na ciepło i na zimno.


W oryginalnym przepisie zamiast oliwek była zielona papryka (dodawana razem z chili i musztardą) i nie było czosnku.

6 komentarzy:

  1. Hiszpanskie czy nie, na pewno smakuja pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyrki w każdej postaci u nas przechodzą :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota. Z chęcią upichcę podobne dla mojej rodzinki. Jeśli macie ochotę, to wpadajcie do rozkręcanego przeze mnie
    forum dla kobiet. Wkładam w forum dużo serca i mam nadzieję, że stworzę tam przyjazne kobietom miejsce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super sposób na podanie ziemniaków :) Pozdrawiam i zapraszam:kulinarnerewolucjeanette@blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet takie hiszpańskie przypominają :) Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń