Przepis inspirowany przepisem z książki "Potrawy z ziemniaków" z Kuchennej Półeczki
2 łyżki oliwy
500 g ziemniaków (najlepiej młodych), przekrojonych na pół
1 cebula, pokrojona w piórka
1 łyżeczka mielonej chili
1 łyżeczka musztardy (użyłam Dijon)
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
300 ml wywaru warzywnego
300 ml przecieru pomidorowego
oliwki
sól
pieprz
Na patelni podgrzać oliwę, włożyć cebulę, czosnek i ziemniaki. Smażyć 4 - 5 minut często mieszając.
Dodać chili i musztardę, smażyć 2- 3 minuty.
Dodać przecier i wywar. Zmniejszyć ogień i gotować ok 25 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania dodać oliwki.
Można jeść i na ciepło i na zimno.
W oryginalnym przepisie zamiast oliwek była zielona papryka (dodawana razem z chili i musztardą) i nie było czosnku.
Hiszpanskie czy nie, na pewno smakuja pysznie!
OdpowiedzUsuńFajowe ! Robię bardzo podobne :-)
OdpowiedzUsuńPyrki w każdej postaci u nas przechodzą :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pychota. Z chęcią upichcę podobne dla mojej rodzinki. Jeśli macie ochotę, to wpadajcie do rozkręcanego przeze mnie
OdpowiedzUsuńforum dla kobiet. Wkładam w forum dużo serca i mam nadzieję, że stworzę tam przyjazne kobietom miejsce.
Super sposób na podanie ziemniaków :) Pozdrawiam i zapraszam:kulinarnerewolucjeanette@blogspot.com
OdpowiedzUsuńNawet takie hiszpańskie przypominają :) Fajny pomysł.
OdpowiedzUsuń