czwartek, 29 sierpnia 2013

Makaron z cytrynową cukinią i mozzarellą

400 g makaron - kształt absolutnie dowolny
kilka pomidorów - najlepiej malinowych
pół pęczka natki
2 mozzarellę
1 cukinia - ja użyłam żółtej
sok z 1 cytryny
1 świeża papryczka chili
kawałek parmezanu - do starcia na tarce o grubych oczkach
ciut oliwy

Cukinię pokroić w drobną kostkę.
Zblanszować (2 minuty) w osolonej wodzie
Papryczkę chili pokroić bardzo drobno (można usunąć pestki jeśli się nie przepada za ostrością, my przepadamy ;) ), wymieszać z sokiem z cytryny.
Cukinię zalać sokiem, odstawić na minimum 30 minut.

Makaron gotować w osolonej wodzie
Mozzarellę pokroić w kostkę, wrzucić na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru płynu
Pomidory pokroić
Bazylię porwać na mniejsze kawałki
Parmezan zetrzeć

Makaron odcedzić, dodać pomidory, cukinię z sosem i bazylię, wlać odrobinę oliwy, wsypać parmezan i DOPIERO NA TYM ETAPIE dodać mozzarellę (dodana wcześniej natychmiast by się rozpuściła). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3 komentarze: