sobota, 5 stycznia 2013

Kapusta słodko kwaśna

Przepis pochodzi z bardzo fajnej książki, a mianowicie "Poniedziałki bez mięs" Paula, Stelli  i Mary McCartney.

2 łyżki oleju
1 cebula pokrojona w piórka
2 łyżki octu winnego (użyłam ryżowego)
2 łyżeczki cukru
1 łyżki sambal oelek
6 łyżek drobno posiekanych pomidorów
750 g poszatkowanej kapusty pekińskiej
sól
pieprz
dymka
chili świeże
my dodaliśmy jeszcze garść orzechów ziemnych

Olej rozgrzać, dodać cebulę, poddusić.
Wlać ocet, wsypać cukier,  dodać sambal oelek i pomidory. Zamieszać. Wrzucić kapustę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dusić około 10 minut
Jeść na ciepło
Posypać dymką, chili i orzeszkami (na zdjęciu ich nie ma ;) )

5 komentarzy:

  1. proste a wygląda pysznie :) Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. również mam tę książkę i skusiłam się na ten przepis :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mówisz, że warto kupić tę książkę. Się mocno zastanawiam nad nią. A teraz w merlinie jest w promocji za 48 zł. Kupić?
    Moi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się bardzo podoba. Tyle Ci powiem :) bo decyzję musisz podjąć sama.
      Może najpierw rzuć okiem, poprzeglądaj.. a potem zdecyduj

      Usuń