czwartek, 10 stycznia 2013

Curry z kurakiem, ciecierzycą i ziemniakami

Bardzo luźno inspirowane przepisem Madhur Jaffrey

1 podwójna kurza pierś, pokrojona w kostkę
1 puszka ciecierzycy
1 cebula, pokrojona
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
2 nieduże pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
kawałek świeżego imbiru (ok 3 cm), obranego i startego lub drobno pokrojonego
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 świeże papryczki chili, (ew. pozbawione pestek) posiekane
1 łyżka kolendry w proszku
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki chili w proszku (niekoniecznie, zwłaszcza jeśli nie pozbawiliśmy pestek chili ;) )
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju arachidowego
5 nasion kardamonu
2 liście laurowe

Do blendera wrzucić:
pomidory, imbir, czosnek, świeże i sproszkowane chili, kolendrę, kmin, kurkumę, sól i 6- 7 łyżek wody.
Zmiksować
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić kardamon i liście laurowe, chwilę później dodać ziemniaki i  cebulę.
Przesmażyć, dodać kurczaka. Znów przesmażyć
Wlać zmiksowaną pastę. Wymieszać dokładnie.
Zmniejszyć gaz, przykryć garnek, dusić 6 - 7 minut.
Dodać ciecierzycę i szklankę wody. Dusić jeszcze 20 minut mieszając od czasu do czasu

Do podania przydałaby się świeża kolendra, ale u nas zbrakło ;)


3 komentarze:

  1. ach, az przez monitor czuję ten wspaniały zapach curry!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobra propozycja. Danie pachnące, i nie tuczące, b przecież 2 ziemniaki od razu z nas salcesonu nie zrobią :D


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna. A do tego najlepsza yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)

    OdpowiedzUsuń