Kolejne dzieło Osobistego :)
Wg Gordona Ramseya
2 duże ogórki (po 400 każdy) – najlepiej priosto z lodówki
Sok z 1 cytryny
2 dojrzałe avocado
2 łyżki greckiego jogurtu
Sól morska
Świeżo mielony pieprz
Pół czerwonej cebuli – drobno posiekanej
1 dojrzały pomidor – pozbawiony pestek i pokrojony w drobną kostkę
1 łyżka oliwy
Kilka liści bazylii – porwanych na drobne kawałeczki
Ciut tabasco
Ogórki obrać, przekroić na pół i pozbawić pestek. Ćwiartkę odłożyć do dekoracji.
Oba avocado obrać i pozbawić pestek. Połówkę skropić cytryną, zawinąć w folię spożywcza i odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić w dowolne kawałki, razem z ogórkiem i połową soku z cytryny wrzucić do miksera i zmielić na gładką masę . Dodać jogurt, tabasco, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ew. dodać jeszcze trochę soku z cytryny.
Wstawić do lodówki.
Wg Gordona Ramseya
2 duże ogórki (po 400 każdy) – najlepiej priosto z lodówki
Sok z 1 cytryny
2 dojrzałe avocado
2 łyżki greckiego jogurtu
Sól morska
Świeżo mielony pieprz
Pół czerwonej cebuli – drobno posiekanej
1 dojrzały pomidor – pozbawiony pestek i pokrojony w drobną kostkę
1 łyżka oliwy
Kilka liści bazylii – porwanych na drobne kawałeczki
Ciut tabasco
Ogórki obrać, przekroić na pół i pozbawić pestek. Ćwiartkę odłożyć do dekoracji.
Oba avocado obrać i pozbawić pestek. Połówkę skropić cytryną, zawinąć w folię spożywcza i odłożyć do dekoracji. Resztę pokroić w dowolne kawałki, razem z ogórkiem i połową soku z cytryny wrzucić do miksera i zmielić na gładką masę . Dodać jogurt, tabasco, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ew. dodać jeszcze trochę soku z cytryny.
Wstawić do lodówki.
„Dekoracja”:
Pokroić ćwiartkę ogórka i połówkę avocado w bardzo drobną kostkę, wymieszać z cebula i pomidorem. Skropić oliwą, dodać bazylię.
Schłodzoną zupę wlać do miseczek, udekorować "kleksem" z warzyw, doprawić świezo mielonym pieprzem.
super przepis, zupa musi być przepyszna! świetna na upały...;)
OdpowiedzUsuńjejku, jak ja tęsknię za latem:/
Wspaniałe! Chłodnik z ogórka znam i bardzo lubię, ale to połączenie z avocado brzmi świetnie, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPasowałaby i na dzisiaj, bo u mnie w słońcu było 15 stopni :-)
OdpowiedzUsuńmam właśnie avocado-sobie mięknie:)a zupka fajowa-taka inna:)
OdpowiedzUsuńwitaj! bardzo fajne przepisy, będę regularnie zaglądać :) i pozwoliłam sobie dodać linka do moich ulubionych. zapraszam do mnie: http://kuchniaetc.blogspot.com/ i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjuz mi slinka na nia cieknie, gdyz wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuńtrafiłam tutaj przypadkiem i będę zaglądać, fajne przepisy mam pytanie czy ty jesteś ta Marghe z fotoforum kulinarnego na gazeta.pl, zawsze tam były fajne przepisy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBalbino, tak to ja :))
OdpowiedzUsuńróżowe.chmurki, zajrzę z przyjemnością
Ja już tez nie mogę doczekać się wiosny.. Może ta zupa ją przyciągnie?;)
Mrau, awokado! Biorę w każdej postaci, a taką zupkę sobie zostawię na letnie popołudnia ;-)
OdpowiedzUsuńa jak Ty to fajnie od razu czuje się jakbym Cię znała 100 lat
OdpowiedzUsuńMiło mi Balbinko :))
OdpowiedzUsuńLubię ogórki i awokado, ale nie miałam pojęcia, że takie połączenie ich może być aż tak pyszne. Moje kubki smakowe przeżyły szok.
OdpowiedzUsuńIreno, przekażę Osobistemu.
UsuńSię ucieszy :)