250 g masła
250 g gorzkiej czekolady - 70%
6 jajek
120 g brązowego cukru
Polewa
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki espresso
CIASTO:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Masło pokroić w kostkę.
Foremkę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować masłem.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem rozpuścić na parze.
Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć na gładką masę z połową cukru.
W innej misce ubić białka na sztywną pianę stopniowo dodając resztę cukru. Całość ma mieć konsystencję nieupieczonej bezy :D
Rozpuszczoną czekoladę połączyć z utartymi żółtkami, następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
Masę wlać do foremki.
Piec około godziny. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto opadnie. Mówi się trudno ;)
Poczekać aż wystygnie i dopiero wtedy wyjmować z foremki
POLEWA:
Czekoladę rozpuścić na parze, dodać kawę. Wymieszać dokładnie
Polewą polać ciasto.
Posypać czym się chce. Ja posypałam białą czekoladą
Ciasto superczekoladowe widzę ;) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuń