środa, 15 kwietnia 2015

Czekoladowe ciasto bez mąki

Ciasto
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady - 70%
6 jajek
120 g brązowego cukru

Polewa
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki espresso

CIASTO:

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.

Masło pokroić w kostkę.

Foremkę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować masłem.

Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem rozpuścić na parze.

Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć na gładką masę  z połową cukru.

W innej misce ubić białka na sztywną pianę stopniowo dodając resztę cukru. Całość ma mieć konsystencję nieupieczonej bezy :D

Rozpuszczoną czekoladę połączyć z utartymi żółtkami, następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
Masę wlać do foremki.

Piec około godziny. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto opadnie. Mówi się trudno ;)
Poczekać aż wystygnie i dopiero wtedy wyjmować z foremki

POLEWA:
Czekoladę rozpuścić na parze, dodać kawę. Wymieszać dokładnie

Polewą polać ciasto.
Posypać czym się chce. Ja posypałam białą czekoladą



2 komentarze: