czwartek, 30 października 2014

Zielona tarta

200 g mąki
1 pęczek bazylii
100 g zimnego  masła
300 g kremowego serka typu philadelphia
50 g tartego parmezanu
1  ząbek czosnku
łyżka orzeszków piniowych
1 cytryna
pomidory, kilka różnych pomidorów. Najlepiej wielokolorowych, żeby danie się ładnie prezentowało.
oliwa
sól
pieprz
woda

Bazylię i pomidory umyć.
Bazylię oskubać z gałązek i porwać.
Masło pokroić w kostkę

W mikserze utrzeć  mąkę ze szczyptą soli, masłem i bazylią. Ciasto będzie się kruszyć, i tak być powinno. Dodać pół szklanki zimnej wody i ponownie utrzeć. Teraz ciasto kruszyć się już nie powinno ;), powinno natomiast zbić się w kulkę.
Rzeczoną kulkę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.

Pomidory pokroić. W dowolnych rozmiarów kostkę lub cząstki.
Skropić je 2 - 3 łyżkami oliwy, posypać skórką otartą z cytryny i cieniutko pokrojonym czosnkiem. Odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim posmarowaną oliwą formę.
Ciasto podziurawić widelcem. Piec około 25 minut.

Schłodzić

Ser kanapkowy wymieszać z parmezanem, posiekanymi orzeszkami, "wodą" spod pomidorów. Doprawić solą i pieprzem.
Masą rozsmarować na cieście. Na masie ułożyć pomidory i zajadać


4 komentarze:

  1. zdjecia piekne a danie wyglada na smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna kompozycja aromatów i tak na bogato, fiu, fiu :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń