piątek, 17 października 2014

Zupa krem z selera z musztardą

Gęsta, zawiesista i sycąca zupa.

1 łyżeczka masła
2 łyżki oliwy
1 średniej wielkości seler
1 por
1 ząbek czosnku
1 średniej wielości ziemniak
kilka łyżek musztardy gruboziarnistej
1 łyżeczka sosu worcesershire (można pominąć)
1 litr wywaru - może być mięsny, może być warzywny
sól
pieprz

2 kromki pieczywa razowego*

Warzywa obrać / oczyścić.
Pokroić w kostkę / plastry.

W garnku rozgrzać oliwę, dodać masło. Wrzucić warzywa, dodać czosnek.
Dusić 30 minut pod przykryciem (można wlać odrobinę wywaru, co by nic się nie przypaliło), co jakiś czas mieszając.
Wlać gorący wywar, gotować 15 - 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem worcester.
Zmiksować, przetrzeć przez sito (niekoniecznie).
Dodać musztardę.

Nie jest to może najbardziej fotogeniczna zupa świata, ale i tak warto ją zjeść :)
Osobisty, który fanem niektórych zup nie jest, tę zajadał z ogromną przyjemnością.




*grzanki były w planach ale zapomniałam zrobić:D
Gdybym nie zapomniała to pokroiłabym chleb w kostkę i upiekła w piekarniku, bez dodatku tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz