sobota, 25 stycznia 2014

Domowy kisiel cytrynowo limonkowy

z nutą bazylii.

3 cytryny - skórka + sok
1 limonka - skórka + sok
1 pomarańcza
0.75 l wody
4 łyżki cukru (lub więcej, trzeba próbować) lub ksylitolu
kilka listków świeżej bazylii
mąka ziemniaczana - dużo.. naprawdę dużo. Zaczęłam od dwóch łyżeczek a skończyłam.. nie wiem na ilu. Cytrusy kiepsko się ścinają :)

Cytrusy sparzyć, z limonki i cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok ze wszystkich owoców.
Wodę zagotować, wlać wyciśnięty sok, dodać skórkę i bazylię.
Zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimniej wodzie.
Przed podaniem wyciągnąć bazylię. Podczas gotowania traci kolor i nie wygląda najładniej

2 komentarze: