1- 1,5 litra dobrego wywaru
2 cukinie średniej wielkości
4 łyżki ryżu
4 ząbki czosnku
pół łyżki ostrej papryki lub chili (u mnie chili, a jakże)
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
oliwa
Wywar podgrzać
Czosnek pokroić w plasterki
Cukinię pokroić w kostkę
Do garnka wlać nieco oliwy, wrzucić czosnek i paprykę / chili. Przesmażyć.
Dodać cukinię, porządnie wymieszać i też przesmażyć.
Zalać wywarem, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać ryż. Gotować 15 minut circa.
Wcisnąć sok z cytryny.
Koniec :)
Może nie jest najpiękniejsza, ale robi się szybko i dobrze smakuje. A przecież to się liczy :)
świetnie wygląda, idealna na zimę:)
OdpowiedzUsuń