czwartek, 30 stycznia 2014

Krewetki w szafranowym ryżu

Coś ostatnio u mnie dużo szafranu :)

4 łyżki oliwy
3 szalotki
1 mała czerwona cebula
1 puszka pomidorów
1 opakowanie szafranu
2 łyżki krojonych papryczek jalapeno (marynowanych)
1 czuszka
nieco ponad 1 litr bulionu drobiowego
250 g ryżu arborio
30 krewetek - rozmiar dowolny ;)
sól
pieprz
cytryna
natka

Szalotki i cebule posiekać drobno
Czuszkę pokroić w plasterki

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, połowę szalotek (i cebuli) przesmażyć. Dodać pomidory, szafran, oba rodzaje papryki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać bulion, gotować na małym ogniu około 20 minut.

Na patelnię wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, resztę cebuli, przesmażyć. Dodać ryż, smażyć 2 - 3 minuty.
Wlać pomidory. Gotować około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wrzucić krewetki i gotować kolejne kilka minut.
Podawać z cząstkami cytryny i natką.




5 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie, wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubię krewetek, ale te wyglądają apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z kurczakiem też by było dobre :)

      Usuń
  3. Świetnie wygląda. I całkowicie w moim stylu, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń