wtorek, 29 października 2013

Pappardelle, kurki i wołowina

Tak, tak, znowu makaron :D
Ale ciut ciut bardziej wyszukany.


400 g makaronu, u nas pappardelle
300 g świeżych kurek
plaster dobrej wołowiny - nie oszukujmy się - najlepsza w tym przypadku będzie polędwica bo nie wymaga długiej obróbki termicznej
kilka suszonych borowików
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka.. sosu sojowego (ha!)
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 torebka szafranu
pół kieliszka białego wina - wytrawnego
natka
parmezan, świeżo starty
3  łyżki oliwy
sól
pieprz

Borowiki zalać wrzątkiem i odstawić na minimum 30 minut. Wodę, w której się moczą ZACHOWAĆ.

Kurki oczyścić i pokroić dość drobno.

Szalotkę posiekać drobno.

Wołowinę pokroić w nieduże kąski / plasterki.

Natkę posiekać. Ogólnie sporo tego siekania :D

1 łyżkę oliwy wlać do niedużego garnuszka / patelni. Dodać cały ząbek czosnku (można go nie obierać), wrzucić mięso, przesmażyć. Wlać sos sojowy i dodać gałązki rozmarynu. Poddusić podlewając od czasu do czasu wodą spod borowików. Doprawić do smaku solą (niedużo) i pieprzem (nie żałować). Gotować do miękkości. Czyli niedługo ;)

Borowiki osączyć i drobniutko pokroić.

Makaron gotować - można do niego dodać pozostałą wodę spod borowików.

Szafran wsypać do wina
Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać szalotkę, borowiki i kurki. Przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać wołowinę. Wlać wino z szafranem

Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z grzybami i mięsem. Dodać natkę.

Podawać z parmezanem



9 komentarzy:

  1. Zazdroszcze grzybow... Makaron wyglada oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pomysł, lubię takie obiady:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no kochana, polędwica w makaronie, czyli makaron na bogato ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro zarzuciłyście mi pójście na łatwiznę to musiałam się zrehabilitować :D :D

      Usuń
  4. mmmmmmm, wygląda przepięknie, bardzo chętnie bym sie poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń