środa, 30 października 2013

Cukinia wg Jamiego O.

Przepis pochodzi z książki "Lubię gotować"

Jak zwykle zmodyfikowałam go nieco.

4 zgrabne cukinie
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
2 - 3 łyżki oliwy
świeża mięta
sól
pieprz
ew. feta


Cukinie pokroić w jak najcieńsze plastry. Ja użyłam obieraczki do warzyw.

Papryczkę posiekać bardzo drobno (można usunąć pestki, ale my lubimy osssstrrość ;) ) , czosnek zmiażdżyć.
Oliwę wymieszać z cytryną, chili, czosnkiem i solą. Odstawić, żeby smaki się przegryzły
Fetę pokruszyć

Cukinię obsmażyć na patelni grillowej. Można ją lekko natłuścić oliwą


Układać na talerzu (Jamie mówi o jednej warstwie, ja się tam nie przejęłam i kładłam jedną na drugą), posypać porwaną miętą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Polać sosem.



Można całość schłodzić.
Posypać fetą

9 komentarzy:

  1. kupuję pomysł na krojenie obieraczką, od jutra będe trenować, serio !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się :) Szczególnie z dodatkiem fety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mnie ta feta tu jakoś tak pasowała

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł na cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowo i na dodatek wygląda fantastycznie i pysznie. :D

    OdpowiedzUsuń