puff jak gorąco..
A jak gorąco to trza się schłodzić na przykład zimną zupą pomidorową.
Potrzeba na nią:
Około kilograma pomidorów – malinowe się świetnie nadają.
2 - 3 cukinii
Opakowania prawdziwej greckiej fety
2- 3 ząbków czosnku
1 – 2 szalotek
Cytryny
Oliwą
Octu (niekoniecznie) balsamicznego lub innego ulubionego
Soli, pieprzu, chili,
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.
Wrzucamy do miksera z czosnkiem, szalotką, przyprawami, cytryną i niewielką ilością oliwy.
Cukinię kroimy w drobną kostkę i blanszujemy w osolonej wodzie, do której dodajemy nieco cytryny i octu (niekoniecznie).
Fetę kroimy w kostkę
Zmiksowane pomidory schładzamy. Podajemy z cukinią i fetą.
Proste, szybkie i orzeźwiające :)
Potrzeba na nią:
Około kilograma pomidorów – malinowe się świetnie nadają.
2 - 3 cukinii
Opakowania prawdziwej greckiej fety
2- 3 ząbków czosnku
1 – 2 szalotek
Cytryny
Oliwą
Octu (niekoniecznie) balsamicznego lub innego ulubionego
Soli, pieprzu, chili,
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.
Wrzucamy do miksera z czosnkiem, szalotką, przyprawami, cytryną i niewielką ilością oliwy.
Cukinię kroimy w drobną kostkę i blanszujemy w osolonej wodzie, do której dodajemy nieco cytryny i octu (niekoniecznie).
Fetę kroimy w kostkę
Zmiksowane pomidory schładzamy. Podajemy z cukinią i fetą.
Proste, szybkie i orzeźwiające :)
O, chyba nawet jutro wykorzystam, bo kupilam za duzo pomidorow podczas ostatnich zakupow na farmie ;)
OdpowiedzUsuńU nas dzis odrobine chlodniej, ale za to parno i burzowo. Zupa wiec bedzie jak znalazl ;)
Pozdrawiam Marghe!
PS. Jak tu sie kolorowo zrobilo! :)
Swietna zupa Marghe. Jako, ze kocham gazpacho, to pewnie polubie ten grecki twist. :) Jak sie ociepli, to zorbie. Dzis u mnie ponizej 20 stopni...
OdpowiedzUsuńoj tak malinowe pomidorki;) uff...jak smacznie;)
OdpowiedzUsuńU nas 35 stopni w cieniu..
OdpowiedzUsuńps. Bea, to dobrze czy źle, że kolorowo? :)
Ciekawe połączenie. Spróbowała bym ,ale nie wiem czy bez fety będzie się dało uzyskać ten sam smak, efekt.
OdpowiedzUsuńI jest zdecydowanie za gorąco ;P
bez fety też jest smaczna. Lżejsza.
OdpowiedzUsuńZamiast fety możesz dodać nieco jogurtu (greckiego), mozzarellę..
Halo Marghe!
OdpowiedzUsuńW maju (chyba?) w obronie przed zagnieżdżonym wirusem w moim laptopie, jeden raz zostało wykasowane wszystko co się pojawiło w każdej poczcie przychodzącej. Już raz o tym wspominałem.
Ostatnio też nie odpowiadam w lot nikomu, bowiem przebywam w szpitalu i większość czasu spędzam pod kroplówką :-(
ale kolor!
OdpowiedzUsuńDziekuje za wyjasnienie i zdrowia zycze
OdpowiedzUsuń