czwartek, 8 września 2016

Nutellino czyli likier z nutelli

Składniki na ca 1 litr likieru

300 g nutelli
450 ml mleka
200 ml tłustej śmietany
50 g cukru
50 g gorzkiej czekolady (niekoniecznie)
1 filiżanka mocnego espresso (malutka filiżanka ;) )
150 ml spirytusu


Nutellę, mleko, śmietanę, kawę i cukier podgrzewać na niedużym gazie. Nie dopuścić do zagotowania.
Do gorącej masy dodać posiekaną czekoladę . Dokładnie wymieszać.

Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Od czasu do czasu zamieszać.

Wlać spirytus. Przecedzić całość.
Odstawić na kilka dni.

Przechowywać w lodówce.

ps. przyznam, że zaraz po zrobieniu też jest smaczne :)
 

3 komentarze:

  1. Już sama nazwa brzmi bardzo dobrze! Taki likier na wieczorne, jesienne wieczory to prawdziwy balsam dla ciała i duszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Toż to samo zdrowie ;) Muszę tylko zmienić nazwę żeby dzieci chleba nie smarowały -:)

    OdpowiedzUsuń