300 g nutelli
450 ml mleka
200 ml tłustej śmietany
50 g cukru
50 g gorzkiej czekolady (niekoniecznie)
1 filiżanka mocnego espresso (malutka filiżanka ;) )
150 ml spirytusu
Nutellę, mleko, śmietanę, kawę i cukier podgrzewać na niedużym gazie. Nie dopuścić do zagotowania.
Do gorącej masy dodać posiekaną czekoladę . Dokładnie wymieszać.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Od czasu do czasu zamieszać.
Wlać spirytus. Przecedzić całość.
Odstawić na kilka dni.
Przechowywać w lodówce.
ps. przyznam, że zaraz po zrobieniu też jest smaczne :)

Już sama nazwa brzmi bardzo dobrze! Taki likier na wieczorne, jesienne wieczory to prawdziwy balsam dla ciała i duszy :)
OdpowiedzUsuńTen do zimy nie dociągnie :-)
UsuńToż to samo zdrowie ;) Muszę tylko zmienić nazwę żeby dzieci chleba nie smarowały -:)
OdpowiedzUsuń