czwartek, 5 maja 2016

Uzależniające ziemniaki



Kilka sporych ziemniaków
1 solidna łyżka masła
sól - ja używam grubej
spora szczypta chili w proszku

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach* w osolonej wodzie około 10 - 15 minut (nie dłużej, bo się rozpadną).

Obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry.
Masło rozpuścić , dodać sól i chili.
Plastry ziemniaków ułożyć w żaroodpornym naczyniu .
Pędzelkiem posmarować ziemniaki masłem, muszą być dokładnie pokryte.

Piec około godziny. Muszą się leciutko zrumienić, nie spiec

My je zjadamy z jogurtem greckim wymieszanym z niewielką ilością sambal oelek i przeciśniętym przez praskę niewielkim ząbkiem czosnku

* można je też obrać przed gotowaniem, ale wtedy jeszcze bardziej należy uważać na to ile czasu spędzą w garnku


1 komentarz: