piątek, 22 stycznia 2016

Genialna ziemniaczana zupa krem z szafranem i serem

Bezczelnie się chwalę. Bo wyszła faktycznie świetna.. O czym niech świadczy fakt, że Osobisty jadł, jadł i jadł.. aż zjadł całą ;). A on nie jada ziemniaczanych zup..

500 - 600 g dobrych ziemniaków
600 - 700 ml dobrego wywaru. Może, ale nie musi, być mięsny
3 szalotki
1 ząbek czosnku
80 g startego sera grana padano lub parmigiano reggiano
kilka plastrów szynki parmeńskiej lub san Daniele
1 łyżka oliwy
szafran
sól
pieprz


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Szynkę rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 10 - 15 minut. Ostudzić

Wywar podgrzać.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
Cebulę poszatkować, czosnek posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki. czosnek i cebulę. Przez minutę smażyć na sporym ogniu, następnie ogień zmniejszyć i dusić 10 minut, mieszając i pilnując, żeby czosnek się nie przypalił.
Wlać wywar. Gotować kolejne 15 minut.
W ostatniej chwili dodać parmezan i szafran rozrobiony niewielką ilością ciepłej wody.
Doprawić do smaku solą i pieprzem

Zmiksować.
Podawać z chipsami z szynki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz