środa, 26 sierpnia 2015

Salsa pomidorowa z jalapeno

2 kg pomidorów
1 czerwona cebula
3 - 4 szalotki
4 duże ząbki czosnku
solidna łycha marynowanych papryczek jalapeno (tych pokrojonych w plasterki)
6 łyżek octu z białego lub czerwonego wina
4 świeże papryczki chili  - dwie z pestkami, dwie bez
1 łyżka cukru 
1- 2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę
Cebulę, szalotki i czosnek posiekać
Papryczki chili tez posiekać, ino bardzo drobno
Jalepeno nieco rozdrobnić, kawałki powinny być wyczuwalne.

Oliwę wlać do garnka o grubym dnie. Na oliwie przesmażyć czosnek, cebulę i szalotki.  Dodać papryczki chili. Po 2 - 3 minutach wrzucić pomidory. Wlać ocet i dodać cukier. Dusić MINIMUM godzinę (dwie też nie zaszkodzą).
Co jakiś czas zamieszać i sprawdzić jak tam konsystencja. 
Pod koniec duszenia dodać jalepeno, sól i pieprz. Jeszcze chwilę dusić.
Przełożyć do wysterylizowanych słoików.
Pasteryzować



3 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam takiej saly! Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi i wyglada smakowicie ,uwielbiam pomidory i pomidorowe cuda ..

    OdpowiedzUsuń
  3. Też muszę zabrać się za przetwory. Ciekawa ta salsa. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń