poniedziałek, 9 lutego 2015

Zupa pomidorowa z chipotle

Inspirowana przepisem z książki "Zupy"

1 litr dobrego, mięsnego wywaru
1 puszka papryczek chipotle - co prawda do zupy potrzebna będzie znaczniej mniejsza ilość..
1 kurza pierś (podwójna)
sok z 1 limonki
400 ml przecieru pomidorowego
pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
pół łyżeczki kurkumy w proszku
2 szalotki
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz

ew. nachosy / avocado / ser.. co kto woli

Papryczki zmiksować na gładką masę.
1 łyżeczkę (czubatą) odłożyć. Resztę przełożyć do słoiczka, przechowywacz w lodówce
Szalotki  i czosnek drobno posiekać (użyłam miksera).

W garnku rozgrzać łyżę oliwy, wrzucić cebule i czosnek, przesmażyć. Wsypać przyprawy, przesmażyć.
Wlać wywar. Doprawic solą i pieprzem.
Mięso pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do zupy. Gotować około 15 minut.
Wlać pomidory, sok wyciśnięty z limonek. Zagotować.

Podawać z nachosami / avocado.. serem


4 komentarze:

  1. Pycha, lubię takie pikantne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ona nie jest aż taka pikantna. Chipotle dodaje dymnego smaku, niekoniecznie ostrości (no chyba, że ktoś doda jej więcej niż jedną łyżeczkę :) )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa odmiana pomidorówki, chipotle lubię, więc pewnie by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń