środa, 14 stycznia 2015

Marynowana czerwona cebula

1 kilogram czerwonej cebuli
100 g soli
150 g cukru
1 litr octu winnego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 papryczka chili, świeża
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry.
Posypać solą i odstawić na noc.
Następnego dnia opłukać.
Włożyć do wyparzonych słoików .

Ocet zagotować, posłodzić, dodać przyprawy.
Gorącym zalać cebulę.
Odstawić na 2 - 3 tygodnie, żeby całość się porządnie zamarynowała.

Na zdjęciu jest jeszcze limonka, którą też przerobiłam na pikle. Przepis .. będzie



2 komentarze:

  1. tak z ostrożności się zapytam, do czego taką marynowaną cebulę polecasz podawać ?

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czym tylko dusza zapragnie ;-). Jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek

    OdpowiedzUsuń