piątek, 3 października 2014

Fasolka z wieprzowiną

Danie bierze udział w akcji z Formułą z okazji GP Japonii

http://redandpale.blox.pl/strony/wspolnegotowanie.html

A przepis pochodzi z książki Everyday Harumi. Simple Japanese Food Family & Friends

Robi się błyskawicznie.


500 g zielonej fasolki szparagowej
40 g pora
15 g świeżego imbiru
200 g mielonego mięsa wieprzowego (użyliśmy więcej)
30 - 45 ml japońskiego sosu sojowego
świeża lub suszona papryczka chili
8 g czosnku
olej do smażenia
olej sezamowy

Fasolkę oczyścić i zblanszować w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą, pokroić na mniejsze kawałki.
Wlać niewielką ilość oleju na patelnię, dodać drobno pokrojonego pora, starty imbir i posiekany czosnek. Przesmażyć. Dodać mięso. Smażyć chwilę.
Na patelnię wrzucić fasolkę, wlać sos sojowy i dodać posiekaną / pokruszoną papryczkę.
Smażyć aż fasolka się zagrzeje.
Skropić olejem sezamowym.

Już. Proste, szybkie i smaczne danie.





3 komentarze:

  1. dla mnie bomba!! uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, proste danie. :) Marghe dziękuję za Wspólne gotowanie z Formułą. Pozdrawiam. Danusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jeszcze wspanialsze przez to, że dostałam je pod nos :D

      Usuń