środa, 24 września 2014

Rozgrzewająca zupa z pomidorów z jajkiem

Jesień przyszła, pora na rozgrzewające zupy

Ta pochodzi z książki Spice Odyssey.
Wprowadziłam kilka zmian. Moja wersja jest zdrowsza od oryginału*

Na 4 porcje:

1 łyżka oliwy
4 spore pomidory
2 ząbki czosnku
750 ml wywaru - u mnie dobry rosół, bo się wziął i ostał w zamrażalniku
1 łyżeczka wędzonej papryki
pół  łyżeczki chili - w płatkach lub proszku, co kto woli
2 łyżki octu pomidorowego
4 jajka
kolendra lub szczypiorek
sól
pieprz
kilka kromek dobrego chleba

Wywar podgrzać
Pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki i pokroić w kostkę
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią zmiażdżone ząbki czosnku. Przesmażyć. Wsypać paprykę**, przesmażyć (pilnując, żeby czosnek nie zaczął się rumienić).
Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem i chili.
Wlać wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować jakieś 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

W tzw międzyczasie opiec chleb. Można w tosterze, można w piekarniku

Zupę przelać do żaroodpornych miseczek. Do każdej z nich wbić jajko.
Wstawić na kilka minut to piekarnika, żeby jajka się ścięły. Żółtko powinno byc półpłynne.
Podawać z chlebem i zieleniną.





* w oryginale zarówno chleb jak i jajka są smażone na oliwie.
Oryginał nie wspomina też o occie. Ale moim zdaniem zupie przydaje się lekkie zakwaszenie
** papryka  w przepisie oryginalnym jest dodawana w poźniejszym etapie, razem z pomidorami

5 komentarzy:

  1. nono zupka z pomidorów jest u mnie zawsze na pierwszym miejscu, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, szczególnie ta grzaneczka z zupie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajko można też ugotować - po benedyktynsku 😊 pyszny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jajkiem można zrobić różne rzeczy, fakt. Ale tak jest najszybciej :D
    A ja lubię najszybciej

    OdpowiedzUsuń