czwartek, 18 września 2014

Ciasto z kremem cytrynowym

380 g mąki
1 jajko
4 żółtka
130 g masła
180 g cukru
250 ml mleka
250 g konfitury z cytryn.
2 cytryny
cukier puder

Zagnieść ciasto: 350 gramów mąki połączyć z masłem, 140 gramami cukru, skórką z 1 cytryny, 1 całym jajkiem i 2 żółtkami. Szybko wyrobić. Włożyć na pół godziny do lodówki.

Krem:
Mleko zagotować ze skórką z drugiej cytryny.
2 żółtka utrzeć z cukrem i resztą (30g) mąki. Wcisnąć sok z połowy cytryny.
Wlać gorące mleko, wymieszać. Przelać masę do garnuszka, wstawić na nieduży gaz. Gotować, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Przestudzić.

3/4 ciasta rozwałkować
Wyłożyć nim blaszkę o średnicy nie większej niż 24 cm.
Posmarować konfiturą, wylać masę cytrynową.

Przykryć krążkiem rozwałkowanym z pozostałego ciasta. Ew naddatki ciasta odkroić, zwinąć.. no w każdym razie pozbyć się :D
Wierzch ponakłuwać.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez circa 40 minut.

Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem





2 komentarze:

  1. o rany alez to musi byc pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie da się ukryć, że jest. Zwłaszcza dla cytrynomaniaków :D

      Usuń