środa, 17 września 2014

Chili con carne z nutą czekolady



  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • pół papryczki habanero (świeżej)
  • 3/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 2 cząstki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryka dowolnego koloru ;)
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 ml wywaru mięsnego - u mnie kurzęcy
  • świeża kolendra
  • Cebulę pokroić drobno, czosnkiem zmiażdżyć, marchewkę i paprykę pokroić w kostkę, habanero posiekać bardzo drobno.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać marchewkę, podsmażyć 5  minut, dodać czosnek, podsmażyć kolejne 2 minuty.
  • Dodać chili w proszku, wędzoną paprykę, oregano i habanero. Podsmażać 2 minuty
  • Dodać mięso, rozdrobnić widelcem. Smażyć kilak minut, mięso powinno nabrać koloru ;)
  • Dodać koncentrat pomidorowy, fasolę i paprykę. Dusić  5 minut
  • Wlać pomidory i wywar. Płynu powinno być tyle, żeby przykrył mięso.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 1 - 1,5 h
  • Pod koniec dodać czekoladę, wymieszać.
  • Podawać z kolendrą i ew. kleksem śmietany.






2 komentarze:

  1. Też zawsze dodaję czekoladę - danie sporo na tym zyskuje :) Ale mi narobiłaś na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń