piątek, 22 listopada 2013

Zupa krem z cukinii i suszonych pomidorów

1 litr wywaru - może być mięsny, może być warzywny. U nas ten drugi
4 cukinie średniej wielkości
garść świeżej bazylii
6 suszonych pomidorów z zalewy
3 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżka serka kanapkowego bez dodatków
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
1 łyżka oliwy

3 i pół cukinii pokroić w sporą kostkę. Pół cukinii pokroić w kostkę, ale drobniutką.
Wywar podgrzać
Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę

Pokrojoną drobno cukinię zblanszować (można w wywarze, będzie szybciej i smaczniej), skropić niewielką ilością cytryny.

Oliwę rozgrzać. wrzucić na nią czosnek i cebulę, przesmażyć. Dodać ziemniaki, ponownie przesmażyć.
Wrzucić cukinię, podlać 1 chochlą wywaru.
Doprawić do smaku solą  i pieprzem.
Poddusić kilka minut.
Dodać pomidory. Wlać resztę wywaru. Gotować około 20 minut.
Dodać serek, bazylię i sok z cytryny
Zmiksować całość.

Podawać ze zblanszowaną cukinią

8 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, świetny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówisz? Bo mnie ten kolor to tak sobie się podoba. Ale w sumie nie kolor a smak się liczy

      Usuń
  2. kolor nie kolor zupa pyszna i delikatna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm, ale pachnie!!!
    Tal na odległośc oceniam, że bym sie przysiadła !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Obierałaś cukinię? Bi mi kolor intenywniejszy wyszedł i ciekawa jestem czemu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie obierałam. Cukinii nigdy nie obieram :)

      Usuń
  5. Wygląda smakowicie, cukinię i pomidory bardzo lubię, więc na pewno przygotuję taką dla siebie w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziecko się upomina o powtórkę a ja zapomniałam gdzie to było. Dobrze że znalazłam.

    OdpowiedzUsuń