piątek, 6 lipca 2012

Chłodnik pomidorowy


6 - 7 pomidorów
1 ząbek czosnku
kilka gałązek bazylii
sok z połowy cytryny
kawałek białego pieczywa (bez skórki) - kromka wystarczy
3 suszone pomidory
oliwa zwykła i cytrynowa
chlust dobrego octu winnego (u nas Jerez)
sól
pieprz
szczypta chili w proszku

DODATKI:
kawałek fety / sera bałkańskiego
2 ogórki
kilka plasterków rzodkiewki
odrobina octu ryżowego lub cytryny

Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na sitko z odrobiną soli, poczekać aż puszczą sok.
Skropić octem / cytryną

Ser pokruszyć


Pomidory sparzyć  i obrać ze skóry.
Zmiksować z czosnkiem, bazylią, sokiem z cytryny, chlebem, suszonymi pomidorami. Stopniowo dodawać obie oliwy - ilość wg upodobań, trzeba próbować. Doprawić solą, pieprzem, chili i octem.
Przetrzeć przez sito.

Schłodzić.

Podawać z rzodkiewką, ogórkiem i fetą / serem bałkańskim


6 komentarzy:

  1. no i pieknie będzie jutro chłodnik z pomidorów troche zmodyfikowany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, doskonały pomysł na upały :) Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co ja sie wczoraj nabiegałam za pomidorami. Mam ochotę na takie w piekarniku. F to myslałam, że mnie zabije ha ha
    nastepnie w planach mam pomidorowkę, taka jak twoja, ale do tego potrzebuje innych pomidorów, niz te ktre nabyłam. F to juz wtedy mnie na pewno zabije:D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas piekarnik przy takich upałach odpada. Poczekam aż się ochłodzi :)

      Nie daj się zabić, nie za pomidory :DD

      Usuń