poniedziałek, 2 marca 2015

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

170 g miękkiego masła
140 g cukru muscovado
50 g białego cukru
1 jajko
250 g mąki
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki solo
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
solidna garść żurawiny
100 g białej czekolady
suszone truskawki (niekoniecznie, bo dośc trudno je w PL kupić) 

Masło utrzeć.
Dodać oba rodzaj cukru, utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt, ponownie utrzeć.

Mąkę połączyć ze skrobią , solą  i sodą.  Połączyć z masą cukrowo jajeczną.
Dodać pokrojoną drobno czekoladę oraz żurawinę i truskawki.
Masa będzie dość gęsta. Tam ma być.

Przykryć miskę z masą folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Ciasto wyjąć z lodówki, odstawić na 30 - 40 minut.
Z ciasta formować kulki, układać na papierze do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczyć.
Piec około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Zaraz po upieczeniu ciastka będą dośc miekkie; stwardnieją podczas stygnięcia


5 komentarzy:

  1. Małe pyszotki :) Z cukrem trzcinowym na pewno nabrały cudownego aromatu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te ciasteczka muszą być pyszne...
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie żurawiny z białą czekoladą, ciasteczka musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy może być coś lepszego od białej czekolady i żurawiny ?! idealne jak dla mnie połączenie ! :)
    zapraszam Cię też do siebie, zaczynam po długiej przerwie i będę wdzięczna za każde słowo wsparcia, wszelkie uwagi od kogoś doświadczonego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super połaczenie smakow!!! pycha!!

    OdpowiedzUsuń