czwartek, 14 sierpnia 2014

Czekoladowe z czekoladą

Ciastka

Błyskawiczne ciastka

Pyszne błyskawiczne ciastka

Szkoda, że trochę tłuste te pyszne błyskawiczne ciastka.

Ale co tam

Raz się tyje. TFU. Żyje

200 g czekolady - najlepiej gorzkiej z 70% zawartością kakao
10 łyżek masła
2 jajka
100 g białej czekolady
garść dowolnych suszonych owoców lub płatków migdałowych (u mnie suszona wiśnia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao
4 łyżki mąki
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

Białą czekoladę posiekać
Masło i gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić
Cukier utrzeć z jajkami, dodać ekstrakt i szczyptę soli
Stopniowo dodawać masę czekoladową.
Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia
Wmieszać owoce / migdały i białą czekoladę

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać "kupki" ciasta.. w dość dużej odległości bo spłaszczą się i rozleją.
Piec około 10 minut.

Zaraz po upieczeniu będą miękkie, stwardnieją po ostygnięciu

4 komentarze:

  1. Jak smakowicie wyglądają te ciasteczka! *.*
    Świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasteczka domowej roboty, zapisuje przepis!:)
    Pozdrawiam, będę odwiedzać^^

    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekoladowy obłęd, pycha!

    OdpowiedzUsuń