piątek, 4 lipca 2014

Kokardki i kurki

300 g dowolnego makaronu
pół kilo kurek
3/4 pęczka natki
1 torebeczka szafranu
kilka suszonych prawdziwków
1 ząbek czosnku
2 łyżki serka typu Philadelphia lub Twój Smak
oliwa
sól
pieprz - sporo
parmezan lub grana padano



Prawdziwki zalać wrzątkiem
Kurki oczyścić, pokroić 
Czosnek posiekać

Natkę, 1 łyżkę oliwy i namoczone prawdziwki  (WODY SPOD GRZYBÓW NIE WYLEWAĆ) - zmiksować.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, przesmażyć. Dodać kurki. Poddusić, odparować (część można odlać) wodę, która się wydzieli. Doprawić solą i pieprzem. Dodać miksturę z grzybów i natki oraz serek. Przesmażyć, ale nie za długo.
Szafran zalać 1 - 2 łyżkami wrzątku. Wlać na patelnię z grzybami

Makaron gotować w osolonej wodzie, razem z wodą spod prawdziwków.

Odcedzić, wymieszać z sosem. Posypać parmezanem i zajadać


1 komentarz:

  1. WYśmienity przepis , i te kurki fantastyczne;)
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń