wtorek, 8 lipca 2014

Galaretki pomidorowe z bazylią

700 g pomidorów
pół cebuli
15 g żelatyny
2 gałązki bazylii
1 gałązka mięty
sól
pieprz
szczypta cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
oliwa
woda

Pomidory sparzyć  i obrać ze skóry. Pozbawić je pestek i pokroić.
Cebulę posiekać.
Żelatynę zalać odrobiną wrzątku, rozpuścić dokładnie
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, wlać 50 ml wody. Poddusić. Dodać żelatynę, wymieszać.
Pomidory zmiksować razem z bazylią, miętą  i octem.
Do pomidorów dodać podduszoną cebulę, zmiksować ponownie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Masę przelać do foremek.
Odstawić do zastygnięcia

2 komentarze:

  1. ale fajny pomysł!!! nie spotkałłam takiego cuda :) i smaczne musi byc mnniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, ciekawa jestem smaku takich galaretek! Do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń