środa, 30 kwietnia 2014

Zupa z kurczakiem, ciecierzycą i awokado

1 litr wywaru mięsnego
450 g ciecierzycy z puszki
1 pierś z kurczaka
1 limonka
1 papryczka chipotle (też z puszki)
garść świeżej mięty
garść świeżej kolendry
pół cebuli
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 awokado
1 łyżka oliwy
sól
pieprz

Mięso pokroić w kostkę.
Wywar zagotować, włożyć do niego mięso i miętę. Gotować 20 minut na niedużym ogniu.
Mięso wyjąć

Limonkę pokroić w ćwiartki
Marchewkę, cebulę i czosnek posiekać drobno.
W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej marchew, cebulę i czosnek.
Wlać wywar, dodać papryczkę, kolendrę, sól  i pieprz.
Całość doprowadzić do wrzenia. Dodać ciecierzycę, wcisnąć część soku z limonki (do smaku), wrzucić mięso. Gotować jeszcze 10 minut.
Zupę podawać z awokado i kawałkami limonki.

1 komentarz: