wtorek, 29 kwietnia 2014

Pizza bianca romana

Czyli biała pizza rodem z Rzymu

450 g mąki na pizzę
300 ml letniej wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy

Drożdże rozpuścić w 2/3 wody.
Mieszankę wlać do mąki, dodać resztę wody, sól i 2 łyżki oliwy. Zagnieść.
Ciasto przełożyć do posmarowanej oliwą miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni
Po 2 godzinach ciasto ponownie rozwałkować na oprószonym mąką blacie / stolnicy. Odstawić na kolejne 15 minut.
Ciasto rozciągnąć, przełożyć na posmarowanej oliwą blaszce. Palcami zrobić niewielkie wgłębienia.
Całość posypać grubą solą
Piec 15 minut.

Zajadać solo lub  w postaci kanapki.




2 komentarze:

  1. to mi akurat gra, do tego salumi i hulaj dusza piekła nie ma !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń