Wg książki Mighty Spice Cookbook sałatka ta nosi nazwę Coconut and Chilli Kerabu Salad
Wg mnie jest absolutnie rewelacyjna. A ja nie lubię papryki, mogłaby dla mnie nie istnieć.
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki wiórków kokosowych
1 czerwona papryka
200 g kiełków fasoli (zapomniałam kupić, sałatka na tym nie straciła)
pół czerwonej papryczki chili - bez pestek (ja tam lubię pestki)
garść świeżej mięty
Sos:
4 łyżki sosu rybnego
sok z 2 limonek
2 łyżeczki cukru (użyłam jednej)
2,5 cm imbiru
Sos rybny, sok z limonki i cukier wymieszać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce, dodać do sosu.
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić do sosu.
Odstawić na 5 - 10 minut
Paprykę pokroić w cienkie paski
Wiórki kokosowe prażyć przez 30 - 40 sekund na patelni. Uważać, żeby się nie spaliły, mają się zrumienić
Paprykę, chili i kiełki polać sosem z cebulą. Posypać wiórkami i porwanymi liśćmi mięty. Wymieszać i jeść.
Bardzo fajna , a dałoby się zamiast tego sosu rybnego dać coś innego?Sos sojowy ?
OdpowiedzUsuńDać by się dało, tylko smak będzie zupełnie inny. Rozumiem, że nie przepadasz za sosem rybnym?
Usuńnie jadłam nigdy , bo kiedyś nie było ,a od ponad 20 lat nie jem takich produktów, bo jestem wegetarianką
UsuńRozumiem. Spróbuj zatem z sojowym i daj znać czy smakowało :)
Usuń