Udało mi się kupić pierwsze tegoroczne szparagi.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
400 g makaronu
Pęczek szparagów - zielonych
150 g śmietany
1 kulka mozzarelli
100 g sera fontina (niekoniecznie) lub innego - wyraźnego w smaku sera
300 g szynki
100 g szynki parmeńskiej (niekoniecznie)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
40 g parmezan
2 łyżki bułki tartej
masło
Szparagi obrać
Mozzarellę pokroić w plastry
Fontinę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Parmezan zetrzeć
Szynkę pokroić w kostkę
Makaron ugotować al dente.
Szparagi oczyścić, ugotować (ja gotowałam oddzielnie czubki i oddzielnie
łodygi) w osolonej wodzie lub na parze
Czubki odłożyć na bok
Łodygi zmiksować ze śmietaną, serem żółtym i połową parmezanu doprawić pieprzem, solą i sporą ilości gałki muszkatołowej.
Makaron wymieszać z masą szparagowo - śmietanową, dodać szynkę.
Formę żaroodporną wysmarować masłem, wyłożyć jedną warstwę makaronu, następnie warstwę mozzarelli i kolejną makaronu, na wierzchu ułożyć czubki szparagów.
Wymieszać bułkę tartą z resztą, dodać kilka zawijasków masła
Masę wysypać na makaron
Zapiekać ok 15 - 20 min (pilnować , żeby ser nie zaczął się przypalać)
o wow!! fantastycznie Ci wyszło to danko absolutnie doskonale wyglada juz na "oko" :)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję za miłe słowa :)
UsuńMam nadzieje, ze tez je kiedys zrobie, wyglada bardzo smaaaaaaaaaaacznie, ania
OdpowiedzUsuńDo dzieła zatem, dopóki są szparagi
Usuń