Przepyszny. Będzie bardzo częstym gościem na naszym stole
Przepis pochodzi z książki Wagamama. Way with noodles
Jak zawsze, dokonałam pewnych modyfikacji. Tym razem nieznacznych :)
300 g makaronu soba
2 łyżki oleju roślinnego
4 cm świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
250 g świeżego, młodego szpinaku
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego - w przepisie jest olej sezamowy. Nie przepadam za nim, poza tym akurat mi się skończył, musiałam pokombinować. Moim zdaniem owa zamiana wyszła daniu na dobre
2 - 3 łyżki sezamu
1 - 2 świeże chili
1 limonka
Makaronu ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Odcedzić i przelać zimną wodą
Sezam uprażyć
Czosnek przecisnąć przez praskę / zmiażdżyć. Imbir obrać i zetrzeć.
Szpinak umyć i osuszyć.
W woku / na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, przesmażyć. Dodać szpinak. Dusić 2 minuty.
Wrzucić makaron, porządnie wymieszać. Wlać sos sojowy.
Zdjąć wok / patelnię z ognia. Dodać sos ostrygowy (oraz olej sezamowy, jeśli zamierzacie się trzymać przepisu).
Skropić sokiem z limonki. Posypać drobno pokrojoną papryczką chili.
Do makaronu podałam łososia zamarynowanego uprzednio w miso (rozpuszczonym w niewielkiej ilości gorącej wody), sake i sosie sojowym.
Upiekłam go i po sprawie
ciekawe dania:)
OdpowiedzUsuń