Podrasowany przepis od www.davidlebovitz.com/archives/2005/11/dulce_de_lechec.html
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Pół puszki mleka kokosowego - najlepiej wierzchnia warstwa - ta gęsta
1 łyżka kakao
3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
Pół łyżeczki soli
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni
Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem kokosowym. Wlać do żaroodpornego naczynia. Dodać sól.
Naczynie szczelnie zakryć folią aluminiową, docisnąć przykrywką.
Piec w kąpieli wodnej przez minimum 1,5 h
Wyjąć, przelać do garnka, dodać kakao i masło orzechowe. Postawić na gazie i dokładnie
wymieszać. Gotować, ciągle mieszając, aż całość osiągnie upragnioną konsystencję :)
Można przełożyć do wysterylizowanych słoików i pasteryzować.
Niebo w gębie
ps. zdjęcie wiekowe, ale lubię je :)
Domowe dulce de leche - uwielbiam... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwlać do naczynia"żaroodpornego" i piec w "kąpieli wodnej" Coś tu nie gra . kąpiel wodna dla naczynia żaroodpornego?? mogę prosić o wyjaśnienie??
OdpowiedzUsuńmasę wlać do naczynia żaroodpornego,naczynie żaroodporne wstawić do innego naczynia wypełnionego wodą i w nic piec całość ;)
OdpowiedzUsuńU Davida brzmi to tak : Pour one can (400 gr/14 ounces) of sweetened condensed milk (not evaporated milk) into a glass pie plate or shallow baking dish. Stir in a few flecks of sea salt.
Set the pie plate within a larger pan, such as a roasting pan, and add hot water until it reaches halfway up the side of the pie plate.