czwartek, 20 marca 2014

Dulce de leche



Podrasowany przepis od  www.davidlebovitz.com/archives/2005/11/dulce_de_lechec.html 

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 
Pół puszki mleka kokosowego - najlepiej wierzchnia warstwa - ta gęsta
1 łyżka kakao 
3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 
Pół łyżeczki soli 

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni 
Mleko skondensowane wymieszać z mlekiem kokosowym. Wlać do żaroodpornego naczynia. Dodać sól. 
Naczynie szczelnie zakryć  folią aluminiową, docisnąć przykrywką. 
Piec w kąpieli wodnej przez minimum 1,5 h 

Wyjąć, przelać do garnka, dodać kakao i masło orzechowe. Postawić na gazie i dokładnie 
wymieszać. Gotować, ciągle mieszając, aż całość osiągnie upragnioną konsystencję :) 
Można przełożyć do wysterylizowanych słoików i pasteryzować.

Niebo w gębie

ps. zdjęcie wiekowe, ale lubię je :)

3 komentarze:

  1. Domowe dulce de leche - uwielbiam... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wlać do naczynia"żaroodpornego" i piec w "kąpieli wodnej" Coś tu nie gra . kąpiel wodna dla naczynia żaroodpornego?? mogę prosić o wyjaśnienie??

    OdpowiedzUsuń
  3. masę wlać do naczynia żaroodpornego,naczynie żaroodporne wstawić do innego naczynia wypełnionego wodą i w nic piec całość ;)

    U Davida brzmi to tak : Pour one can (400 gr/14 ounces) of sweetened condensed milk (not evaporated milk) into a glass pie plate or shallow baking dish. Stir in a few flecks of sea salt.

    Set the pie plate within a larger pan, such as a roasting pan, and add hot water until it reaches halfway up the side of the pie plate.

    OdpowiedzUsuń