niedziela, 1 czerwca 2014

Chłodnik pomidorowo bazyliowy

1 litr kefiru
6 pomidorów
niecały pęczek  bazylii
1 ząbek czosnku
sok z cytryny (ilość wedle uznania)
sól
pieprz
pół łyżeczki sambal oelek

Wszystkie pomidory obrać ze skóry; cztery zmiksować z bazylią i czosnkiem, pozostałe pokroić w kostkę. Zmiksowane pomidory połączyć z kefirem, doprawić do smaku solą, pieprzem, sambalem i cytryną.
I to w zasadzie tyle :)

Podawać z pomidorami pokrojonymi w kostkę. Można dodać fetę, mozzarellę czy jajko.



3 komentarze:

  1. Poczekam jeszcze na te zapowiadane upały i chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, chłodniki o tej porze roku to zbawienie:)

    OdpowiedzUsuń