Przysmak z Puglii.
Można kupić gotowe, można się pobawić i zrobić samemu.
Tak się prezentują kupne
a tak domowe. Nie da się ukryć, że są mniej reprezentacyjne od kupnych :)
Robi się je w następujący sposób:
1 kg mąki
300 ml białego wytrawnego wina
250 ml oliwy
1 łyżka soli
dodatki dowolne
U mnie w połowie jest suszony czosnek niedźwiedzi i chili w proszku, w drugiej to samo .. ale z dodatkiem czarnuszki.
Wstawić duży garnek z osoloną wodą.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Z mąki, oliwy, wody i soli zagnieść ciasto. Wsypać wybrane dodatki. Albo i nie ;)
Ciasto odłożyć na pół godziny.
Z ciasta formować wałeczki a z wałeczków kółka.
Owe kółka wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Poczekać aż wypłyną na powierzchnię. Osuszyć na czystej ściereczce. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20- minut. Powinny być chrupiące i zrumienione.
ile obwarzanków:)
OdpowiedzUsuń