Ciastka
Błyskawiczne ciastka
Pyszne błyskawiczne ciastka
Szkoda, że trochę tłuste te pyszne błyskawiczne ciastka.
Ale co tam
Raz się tyje. TFU. Żyje
200 g czekolady - najlepiej gorzkiej z 70% zawartością kakao
10 łyżek masła
2 jajka
100 g białej czekolady
garść dowolnych suszonych owoców lub płatków migdałowych (u mnie suszona wiśnia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao
4 łyżki mąki
szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Białą czekoladę posiekać
Masło i gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić
Cukier utrzeć z jajkami, dodać ekstrakt i szczyptę soli
Stopniowo dodawać masę czekoladową.
Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia
Wmieszać owoce / migdały i białą czekoladę
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać "kupki" ciasta.. w dość dużej odległości bo spłaszczą się i rozleją.
Piec około 10 minut.
Zaraz po upieczeniu będą miękkie, stwardnieją po ostygnięciu
Jak smakowicie wyglądają te ciasteczka! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! :)
Uwielbiam ciasteczka domowej roboty, zapisuje przepis!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, będę odwiedzać^^
elenagotuje.blogspot.com
Czekoladowy obłęd, pycha!
OdpowiedzUsuńNiestety tak :D
Usuń