piątek, 22 sierpnia 2014

Sałatka z avocado i grapefruita

Tym razem pomysł podsunął mi Hugf Fearnley - Whittingstal

Zwiększyłam proporcje i dodałam kilka smaków.

3 grapefruity
2 dojrzałe avocado
1 papryczka chili świeża (z pestkami lub bez, w zależności od tego jaką ostrość się preferuje)
kilka gałązek kolendry
oliwa
odrobina soku z limonki
pół łyżeczki cukru
ciut sosu rybnego (niekoniecznie, można użyć soli, ale mnie się te smaki dobrze właśnie z sosem komponowały)


Grapefruity wyfiletować (warto zebrać sok). Avocado obrać i pokroić w plasterki.
Schłodzić

Oliwę, sok z grapefruitów, sok z limonki, cukier, posiekaną papryczkę chili, sos rybny / sól porządnie wymieszać i odstawić na trochę.

Owoce polać sosem, posypać kolendrą.
I tyle. Roboty tyle co nić a smak bardzo fajny

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na sałatkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja corka poszukuje pomysłów na awokado ,podesle jej bo wyglada i brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pollyzeczki, tylko ostrożnie - sos jest naprawdę ostry

      Usuń
  3. Potwierdzam - pyszne polaczenie! Moja tesciowa robi bardzo podobna, ale z doddatkiem roszponki oraz wedzonego lososia (zazwyczaj gdy sie spotykamy w jakims swiateczno-sylwestrowym czasie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I roszponkę i łososia lubię. Następnym razem wzbogacę tę sałatkę

      Usuń