200 g fasolki szparagowej
6 malutkich cukinii
pęczek bazylii
pół pęczka natki
kilka listków mięty
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy cytrynowej
parmezan - ilość dowolna
oliwa
sól
pieprz
Fasolkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie razem z DWIEMA cukiniami. 5 - 6 minut wystarczy.
Pozostałe cukinie pokroić w plasterki
Bazylię, miętę i natkę umyć i osuszyć. Wrzucić do miksera (a jeszcze lepiej do moździerza), dodać ząbek czosnku, ugotowane cukinie, parmezan, nieco soli. Miksować stopniowo dodając oliwę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy cytrynowej, obsmażyć na niej cukinię i fasolkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotować w osolonej wodzie.
Pesto podlać 2 - 3 łyżkami wody spod makaronu, wymieszać.
Makaron odcedzić, połączyć z pesto, cukinią i fasolką. Posypać parmezanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz