piątek, 22 sierpnia 2014

Makaron z pesto ziołowo - cukiniowym

400 g makaronu - u nas tzw strascinati
200 g fasolki szparagowej
6 malutkich cukinii
pęczek bazylii
pół pęczka natki
kilka listków mięty
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy cytrynowej
parmezan - ilość dowolna
oliwa
sól
pieprz

Fasolkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie razem z DWIEMA cukiniami. 5 - 6 minut wystarczy.

Pozostałe cukinie pokroić w plasterki

Bazylię, miętę i natkę umyć i osuszyć. Wrzucić do miksera (a jeszcze lepiej do moździerza), dodać ząbek czosnku, ugotowane cukinie,  parmezan, nieco soli. Miksować stopniowo dodając oliwę.



Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy cytrynowej, obsmażyć na niej cukinię i fasolkę, doprawić do smaku solą i pieprzem.


Makaron gotować w osolonej wodzie.

Pesto podlać 2 - 3 łyżkami wody spod makaronu, wymieszać.

Makaron odcedzić, połączyć z pesto, cukinią i fasolką. Posypać parmezanem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz