wtorek, 19 sierpnia 2014

Kwiaty cukinii w cieście

Z kwiatów cukinii można wyczarować różności.
Ja poszłam na łatwiznę i usmażyłam je na głębokim oleju.
Co gorsza nie zapisałam ile czego użyłam.. Ale może komuś ten "przepis" do czegoś się  przyda

Kilka kwiatów cukinii
dużo oleju do smażenia
mąka
woda lub mleko
jajko
sól
pieprz
feta

Kwiatom rozchylić płatki, wyrwać słupek.
Kwiaty opłukać i porządnie wysuszyć na papierze kuchennym lub ściereczce.
Fetę pokroić w niedużą kostkę
Do każdego kwiatka wetknąć kawałek sera. Płatki lekko zacisnąć

Olej rozgrzać
Z mąki, wody / mleka, jajka, soli i pieprzu przygotować ciasto naleśnikowe - powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Kwiaty zanurzać w cieście, lekko osączyć.
Smażyć na gorącym oleju.

na zdjęciu sa też kawałki malutkich cukinii, do których były przytwierdzone :D kwiaty




4 komentarze:

  1. ślicznie wyglądają! bardzo mi się Twój pomysł podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Totalna nowość jak dla mnie,ale ciekawy przepis;)
    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. jadam kiedys u psiapsiółki ale nie wiedzialam jak sie robi ..są smaczne ,dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń