.. trudno to nazwać owocami pod kruszonką, zważywszy na fakt, że kruszonki jest znacznie więcej niż owoców :D
3 jabłka
8 moreli
1 brzoskwinia
1 łyżka masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka brązowego cukru
Kruszonka
8 łyżek masła
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
ekstrakt waniliowy
Składniki kruszonki wrzucić do miksera, utrzeć.
Jabłka i brzoskwinię obrać, wszystkie owoce pokroić w kostkę.
Wrzucić na patelnię z masłem i cukrem, chwilę poddusić.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć grubą warstwą kruszonki (można ją pougniatać w dłoniach, żeby się zbiła w nieco większe kawałki)
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 - 30 minut. W ostatniej chwili można włączyć grzałkę i całość przypiec od góry.
mniam! jak dla mnie to wygląda totalnie obłędnie.... uwielbiam takie rarytasy!
OdpowiedzUsuńTylko nie należy liczyć kalorii :D
UsuńMniam, owoce i kruszonka to najlepszy możliwy deser :)
OdpowiedzUsuń