Podaję przepis na swoją wersję
1 kurza pierś
marynata do ww piersi:
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy cytrynowej
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka sumaku
sok z 1/2 cytryny
sól
500 g zielonej fasolki szparagowej
4 jajka
200 g czerwonej soczewicy
kilka liści sałaty
Sos:
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka płynnego miodu
oliwa
ocet z czerwonego wina
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nią kurczaka i ostawić na chwilę, zeby smaki się przegryzły. Mięso (wraz z marynatą) upiec. Powinno wystarczyć 30 minut, ale lepiej się upewnić czy mięso nie jest surowe.
Mięso osączyć z marynaty i ostudzić. Następnie porwać na kawałki
Fasolkę oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Powinna być al dente ;)
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie (ja gotuję ją krótko, bo jakieś 5 - 6 minut), odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, skropić oliwą i octem. Wymieszać i odstawić.
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobniejsze kawałki
Przygotować sos:
Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z musztardą, miodem, wlać oliwę i ocet - trudno powiedzieć ile.. sos powinien być niezbyt gęsty
Jajka gotować 6 minut we wrzącej wodzie.
Składniki sałatki połączyć, jajka delikatnie obrać, ułożyć na sałatce, całość polać sosem i zajadać.
Genialna!
OdpowiedzUsuń