czwartek, 21 sierpnia 2014

Rewelacyjna Sałatka Jamiego O.

Rzecz jasna nieco przeze mnie zmodyfikowana.

Podaję przepis na swoją wersję

1 kurza pierś

marynata do ww piersi:

200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy cytrynowej
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka sumaku
sok z 1/2 cytryny
sól


500 g zielonej fasolki szparagowej
4 jajka
200 g czerwonej soczewicy
kilka liści sałaty

Sos:
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka płynnego miodu
oliwa
ocet z czerwonego wina


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nią kurczaka i ostawić na chwilę, zeby smaki się przegryzły. Mięso (wraz z marynatą) upiec. Powinno wystarczyć 30 minut, ale lepiej się upewnić czy mięso nie jest surowe.
Mięso osączyć z marynaty i ostudzić. Następnie porwać na kawałki

Fasolkę oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Powinna być al dente ;)

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie (ja gotuję ją krótko, bo jakieś 5 - 6 minut), odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, skropić oliwą i octem. Wymieszać i odstawić.

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobniejsze kawałki

Przygotować sos:
Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z musztardą, miodem, wlać oliwę i ocet - trudno powiedzieć ile.. sos powinien być niezbyt gęsty

Jajka gotować 6 minut we wrzącej wodzie.

Składniki sałatki połączyć, jajka delikatnie obrać, ułożyć na sałatce, całość polać sosem i zajadać.





1 komentarz: