poniedziałek, 21 lipca 2014

Arbuz z fetą i octem porzeczkowym

Moja wariacja na temat klasycznej już sałatki arbuzowej

Pół arbuza
1 czerwona cebula
1 opakowanie fety
kilka listków bazylii
2 - 3 łyżki octu porzeczkowego z chili*
1 - 2 łyżki oliwy cytrynowej 
sól
pieprz
sok z połowy limonki

Cebulę pokroić w piórka. Zalać sokiem z limonki. Odstawić
Arbuza i fetę pokroić  w kostkę.
Bazylię porwać lub posiekać
Oliwę wymieszać z octem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie składniki połączyć.
Polać sosem
Sałatkę podawać mocno schłodzoną

* solidną garść czerwonych porzeczek i 1 świeżą papryczkę chili zalać gorącym octem winnym lub jabłkowym. Ostudzić i odstawić w chłodne miejsce (lodówka będzie idealna ;) ) na kilkanaście dni.



5 komentarzy:

  1. Arbuz i feta to genialne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa sałatka :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś innego,ale ciekawy pomysł.Pozdrawiam i zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaciekawił mnie ten ocet porzeczkowy. Chyba trzeba go sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. arbuz i feta to niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń