poniedziałek, 17 listopada 2014

Kurczak cytrynowy

Kolejny cytrynowy przepis.. To naprawdę jest uzależnienie

Różne części z kurczaka ;) - piersi, nogi, pałki - co kto lubi
Sok z 2 cytryn + jedna cała
kilka gałązek rozmarynu
oliwki - u nas nadziewane cytryną
2 ząbki czosnku
pieprz kajeński lub ostra papryka
sól
pieprz
oliwa

Mięso ponakrawać.
Sok z obu cytryn wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem kajeńskim / papryką
Mięso zalać marynatą. Odstawić na kilka godzin.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni

Mięso osączyć z marynaty (nie wylewać, może się przydać do skrapiania kurczaka podczas pieczenia), przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.  Wrzucić rozmaryn.
Piec około 40 minut, podlewając od czasu do czasu marynatą.
Po 20 minutach pieczenia dorzucić oliwki i ew. kilka ćwiartek cytryny


4 komentarze:

  1. Niesamowity musi być ! SUper połączenie .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, powiało dla mnie klimatem Grecji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięć 40 min? Mało
    ana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w 200 stopniach, podzielony na porcje kurczak spokojnie się upiecze,
      Ale dla pewności można go dziabnąć i sprawdzić czy nie surowy

      Usuń